www.profili.im - Regjistrohu falas!
shtepi me qera ne gjermani

Jeni në këkim të një banese me qera ne Gjermani?
Në këtë artikull do ju shpjegojmë hap pas hapi se si duhet të veproni për të gjetur banesën e duhur

Shtepi me qera ne Gjermani

Nëse jeni duke kërkuar për shtepi me qera në Gjermani, ky artikull është për ju.
Gjermania është një vend me shumë mundësi për ata që dëshirojnë të jetojnë dhe punojnë atje, por gjetja e një banese me qira mund të jetë një proces i vështirë. Ky udhëzues do t’ju ndihmojë të gjeni shtepinë e duhur me qera në Gjermani.

Pse të zgjidhni Gjermaninë për të jetuar?

Gjermania është një vend me një ekonomi të fortë dhe një nivel jetese të lartë, dhe për këtë arsye, shumë njerëz zgjedhin ta quajnë atë shtëpinë e tyre. Disa nga arsyet pse mund të dëshironi të merrni një shtëpi me qira në Gjermani përfshijnë:

 1. Oportunetet e punës
 2. Arsimimi i lartë
 3. Siguria dhe stabiliteti politik
 4. Shëndetësia e mirë dhe sistemi social
 5. Infrastruktura e shkëlqyer

Në vazhdim do të gjeni informacion mbi kërkimin për shtëpi me qira në Gjermani dhe si të përgatiteni për procesin e qiradhënies.

Si të gjeni një shtëpi me qera në Gjermani

Kërkimi për banesa në internet

Një nga mënyrat më të lehta për të gjetur shtëpi me qira në Gjermani është përmes kërkimit në internet. Disa faqe të njohura që ofrojnë listime të shtëpive me qira në Gjermani përfshijnë:

Në këto faqe, ju mund të filtroni kërkimin tuaj sipas qytetit, madhësisë së banesës, çmimit të qirasë dhe karakteristikave të tjera të dëshiruara.

Agjentët e pasurive të paluajtshme

Një tjetër mënyrë për të gjetur shtëpi me qira në Gjermani është të punoni me një agjent të pasurive të paluajtshme. Ata mund të ndihmojnë në gjetjen e një shtëpie që përputhet me kërkesat tuaja dhe ju ndihmojnë në bërjen e marrëveshjes së qirasë. Por, ju duhet të jeni të gatshëm të paguani një tarifë për shërbimet e tyre. Zakonisht cmimi i 1 muaji qeraje.

Disa nga shkurtimet që mund të hasen vazhdimisht nëpër njoftime

Dicka shumë e rëndësishme për t’u përmendur këtu, janë dhe shkurtimet që mund të hasen vazhdimisht nëpër njoftime, të cilat përshkruajnë karakteristikat e apartamentit;

 

 • 2 ZKB do te thote: 2 Zimmer, Küche, Bad (2 dhoma, kuzhine, banjo)
 • 2 ZKBB do te thote: 2 Zimmer, Küche, Bad, Balkon (2 dhoma, kuzhine, banjo dhe ballkon)
 • EG do te thote: Erdgeschoss (kati përdhe)
 • OG do te thote: zweites Obergeschoss (kati i dytë)
 • DG do te thote: Dachgeschoss (kati i fundit me Papafingo)
 • KM do te thote: Kaltmiete (kostoja bazë e qerasë, pa përfshirë këtu Ngrohjen, Ujin ose shpenzime te tjera si te mirëmbajtjes se Pronësisë)
 • NK do te thote: Nebenkosten (shpenzimet për mirëmbajtjen e Pronësisë)
 • WM do te thote: Warmmiete (qeraja duke perfshirë dhe koston mujore të ngrohjes)
 • NMM (Nettomonatsmiete) do te thotë: qeraja mujore e thate, pa ngrohje, elektricitet, ujë ose taksat e plehërave.
 • WBS do te thote: Wohnberechtigungsschein (leje per të marrë një apartament të suvensionuar nga shteti me qera të ulët)

Çmimet e qirasë

Çmimet e qirasë në Gjermani ndryshojnë në varësi të vendndodhjes, madhësisë së banesës dhe karakteristikave të tjera.
Në përgjithësi, qiraja është më e lartë në qytetet e mëdha si Berlini, Mynihu, Hamburgu apo Frankfurti, ndërsa është më e ulët në qytete më të vogla dhe zonat rurale.

Çmimi i qirasë dhe kostoja e jetesës

Një faktor kyç për të konsideruar kur kërkoni për shtëpi me qira në Gjermani është kostoja e jetesës.
Qytetet më të mëdha kanë një kosto më të lartë jetese, por gjithashtu ofrojnë më shumë mundësi për punë dhe arsim.
Pra, është e rëndësishme të konsideroni raportin midis çmimit të qirasë dhe kualitetit të jetesës që doni të përfitoni.

kontrata e qerase

Dokumentet e nevojshme për marrjen e një shtëpie me qira në Gjermani

Kur aplikoni për një shtëpi me qira në Gjermani, disa dokumente janë të nevojshme për t’u paraqitur tek pronari ose agjenti i pasurive të paluajtshme.

Këto dokumente përfshijnë:

 1. Një kopje të pasaportës tuaj ose kartës së identitetit
 2. Një dëshmi të ardhurash (p.sh., fletëpagesat e fundit nga punedhenesi – zakonisht 3 muaj)
 3. Një raport kredie (Schufa-Auskunft – 30€) për të treguar historinë tuaj të kreditit në Gjermani
 4. Një listë referencash nga qiradhënësit e mëparshëm (vetem nese disponohet)

Sigurohuni që të keni të gjitha këto dokumente të gatshme para se të aplikoni për një shtëpi me qira në Gjermani.

Marrëveshja e qirasë dhe ligjet për qiradhënësit

Marrëveshja e qirasë

Një marrëveshje e qirasë në Gjermani përmban detajet e marrëdhënies mes qiradhënësit dhe qiramarrit.
Kjo përfshin kohëzgjatjen e qirasë, çmimin e qirasë, kushtet e rishikimit të çmimit të qirasë, detyrimet e mirëmbajtjes së banesës dhe të drejtat dhe detyrimet e të dyja palëve.

Ligjet për qiradhënësit

Gjermania ka ligje të forta për të mbrojtur të drejtat e qiramarëve.
Këto ligje përfshijnë kufizime në rritjen e çmimit të qirasë, të drejtën për të kthyer depozitën e qirasë në fund të marrëveshjes së qirasë dhe të drejtën për të kërkuar ndihmë ligjore nëse ndodhin konflikte mes qiramarrit dhe qiradhënësit.

Pyetje të bëra shpesh

K
L
A duhet të paguaj për një agjent të pasurive të paluajtshme në Gjermani?

Po, në shumicën e rasteve, qiramarrësi është i detyruar të paguajë një tarifë për shërbimet e agjentit të pasurive të paluajtshme.
Kjo tarifë zakonisht është e barabartë me 1 muaj qira për agjentin, dhe 2-3 muaj qera paradhënje (të cilat meren prapsht kur dorëzon shtëpinë nëse ikën)
Megjithatë, disa agjentë mund të ofrojnë shërbime falas për qiramarët.

K
L
A është e vështirë të gjej një shtëpi me qira në qytetet e mëdha të Gjermanisë?

Në qytetet e mëdha si Berlini, Mynihu, Hamburgu apo Frankfurti, konkurrenca për shtëpi me qira mund të jetë tepër e lartë dhe kërkesa mund të tejkalojë ofertën.
Si rrjedhojë, mund të jetë më e vështirë të gjeni një shtëpi me qera në këto qytete.
Këshillohet kërikimi jashtë qyteteve të mëdha, në periferi ose fshatra, qyteza më të vogla.

Bashkohu njoftimeve me e-mail

Regjistrohu falas në listën tonë për të marë të rejat më të fundit.

Regjistrimi përfundoi me sukses. Ju faleminderit!

Shares
Share This